Powerindustry Bulgaria  

На терена на НХРАО се изгражда експериментална цименто-льосова възглавница - 10.06.2015

10.06.2015   |   Начало»Проекти
 

В края на май т. г. на площадка „Радиана” започна реализацията на интересен научно-практически проект – част от предварителната подготовка за изграждане на бъдещото хранилище, съобщиха от ДП РАО. Проектът се осъществява от Секцията по геотехника на околната среда към Геологическия институт на Българската академия на науките.

Предвижда се да бъде изградена експериментална цименто-льосова възглавница по същата технология и със същото процентно съдържание на цимент, както ще бъде изпълнена цименто-льосовата възглавница под хранилищните модули на НХРАО, разказа доц. Дончо Карастанев, ръководител на Секцията по геотехника на околната среда. "Тази възглавница ще остане като реферативен обект, от който след дългогодишното отлежаване ще може да се вземат проби и да се изследват стабилността и състоянието на цименто-льосовата възглавница. Експерименталната площадка ще бъде с площ 100 кв. м и 1 м дебелина", допълни той.

Досега научният екип е провел редица лабораторни изследвания, с които е определено оптималното съдържание на цимент, съответното оптимално водно съдържание и максималната плътност, която трябва да се постигне. Всички тези изследвания ще бъдат проверени и резултатите от тях ще бъдат верифицирани с изграждането на тази възглавница на място.

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   цименто-льосова възглавница   НХРАО  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ
Последно от Проекти
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...