Powerindustry Bulgaria  

ДП РАО отчете напредъка по реализацията на Национално хранилище за погребване на РАО

28.01.2015   |   Проекти
 

ДП РАО публикува информация за извършените дейности по отделните проекти през отминалата 2014 година. Като основен приоритет бр посочено изграждането на Национално хранилище за съхранение и погребване на ниско- и средноактивни РАО (НХРАО).

През 2014 г. бяха извършени редица дейности за напредъка на проекта, групирани в няколко направления: дейности по ОВОС на НХРАО, дейности по проектирането му, дейности по програмите за предексплоатационен мониторинг и съответната подготовка на площадка Радиана.

Започването на възобновената процедура по ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на НХРАО беше основен приоритет на ДП РАО. В съответствие с политиката на откритост бяха проведени консултации по обхвата на оценката с повече от 90 заинтересовани страни. Тези консултации бяха отразени в актуализираното задание за обхват и съдържание на оценката на въздействието върху околната среда. В актуализирания Доклад за оценката на въздействието върху околната среда бяха включени многобройните нови разработки на ДП РАО и актуалните изисквания.

От информацията става ясно, че е продължена аботата по разработване на Техническата спецификация за разработване на Работен проект и изграждане на етап I на НХРАО. Паралелно с това ДП РАО получи ревизирана версия на Междинен отчет за анализ на безопасността.

През изтеклата година продължи реализацията на програмите за предексплоатационен мониторинг на площадката на бъдещото хранилище – геодезичен, радиационен, хидроложки мониторинг и геохимични анализи. Като част от подготовката на експертите на ДП РАО за извършване на контрол бяха сключени договори за  доставка на апаратура за контрол на льосоциментната възглавница и на бетоновите конструкции.

"През лятото на 2014 г. стартира проектът за изграждане на ограда на площадка Радиана и дейностите се изпълняваха съгласно актуализирания график под контрола на ДП РАОнезависимия строителен надзор и проектанта на оградата. Междувременно бяха осъществени дейности по предстояща релокация на водопровод, далекопровод Елба и телекомуникационни кабели, намиращи се на площадка Радиана. Предприети бяха и постъпки, които да доведат до преместване на участък от напоителен канал, преминаващ през терена на бъдещото съоръжение, като подробният устройствен план – парцеларен план за преместване на напоителния канал беше одобрен от институциите. Държавно горско стопанство – Оряхово започна почистването на площадка Радиана от дървесината, която е собственост на Държавния горски фонд. Предприети бяха и дейности по създаване на подход чрез временен път, който да осигури преминаване на тежка транспортна механизация", информират от ДП РАО.

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   радиоактивни отпадъци   НХРАО   площадка Радиана  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...