Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ДП РАО отчете напредъка по реализацията на Национално хранилище за погребване на РАО

28.01.2015   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ДП РАО публикува информация за извършените дейности по отделните проекти през отминалата 2014 година. Като основен приоритет бр посочено изграждането на Национално хранилище за съхранение и погребване на ниско- и средноактивни РАО (НХРАО).

През 2014 г. бяха извършени редица дейности за напредъка на проекта, групирани в няколко направления: дейности по ОВОС на НХРАО, дейности по проектирането му, дейности по програмите за предексплоатационен мониторинг и съответната подготовка на площадка Радиана.

Започването на възобновената процедура по ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на НХРАО беше основен приоритет на ДП РАО. В съответствие с политиката на откритост бяха проведени консултации по обхвата на оценката с повече от 90 заинтересовани страни. Тези консултации бяха отразени в актуализираното задание за обхват и съдържание на оценката на въздействието върху околната среда. В актуализирания Доклад за оценката на въздействието върху околната среда бяха включени многобройните нови разработки на ДП РАО и актуалните изисквания.

От информацията става ясно, че е продължена аботата по разработване на Техническата спецификация за разработване на Работен проект и изграждане на етап I на НХРАО. Паралелно с това ДП РАО получи ревизирана версия на Междинен отчет за анализ на безопасността.

През изтеклата година продължи реализацията на програмите за предексплоатационен мониторинг на площадката на бъдещото хранилище – геодезичен, радиационен, хидроложки мониторинг и геохимични анализи. Като част от подготовката на експертите на ДП РАО за извършване на контрол бяха сключени договори за  доставка на апаратура за контрол на льосоциментната възглавница и на бетоновите конструкции.

"През лятото на 2014 г. стартира проектът за изграждане на ограда на площадка Радиана и дейностите се изпълняваха съгласно актуализирания график под контрола на ДП РАОнезависимия строителен надзор и проектанта на оградата. Междувременно бяха осъществени дейности по предстояща релокация на водопровод, далекопровод Елба и телекомуникационни кабели, намиращи се на площадка Радиана. Предприети бяха и постъпки, които да доведат до преместване на участък от напоителен канал, преминаващ през терена на бъдещото съоръжение, като подробният устройствен план – парцеларен план за преместване на напоителния канал беше одобрен от институциите. Държавно горско стопанство – Оряхово започна почистването на площадка Радиана от дървесината, която е собственост на Държавния горски фонд. Предприети бяха и дейности по създаване на подход чрез временен път, който да осигури преминаване на тежка транспортна механизация", информират от ДП РАО.

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   радиоактивни отпадъци   НХРАО   площадка Радиана  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...