Powerindustry Bulgaria  

Нова технология с плазмено горене използват за обработка на РАО в АЕЦ Козлодуй

27.09.2013   |   Инвестиции
 

Обработката на средно и ниско радиоактивни отпадъци (РАО) в АЕЦ Козлодуй ще се извършва по нова технология, съобщи Иван Андреев, директор на дирекцията Развитие и модернизация в централата. Последством нея обемът на РАО ще бъде намаляван многократно.

Преди месец е извършено изпитание на технологията във Франция по поръчка на испанската Ибердрола и белгийската Белгопроцес, които ще изграждат инсталацията за предварителна обработка на радиактивните отпадъци в АЕЦ Козлодуй. Реализирането на проекта се извършва със средства от Международния фонд Козлодуй и общата му стойност възлиза на 30 млн. евро.

„Обработката на РАО чрез плазмено горене е иновативна за България и за Европа. В съоръжението с плазмена горелка отпадъците ще се нагряват до 1300 °С, ще се втечняват, остъкляват, а след тяхното изстиване ще се превръщат в стъклени матрици, които са трудни за разрушаване”, допълни Иван Андреев.

Предвижда се съоръжението да бъде изградено в района на трети и четвърти енергоблокове на АЕЦ Козлодуй и да бъде завършено до две години.

     
Източник: БТА; снимка: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   РАО   радиоактивни отпадъци   плазмено горене   ядрена енергетика  

Област: Инвестиции  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Инвестиции

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...