Powerindustry Bulgaria  

Одобрен е първият механизъм за капацитет по новите Насоки за държавна помощ

Финландия е внесла уведомление до ЕК относно механизъм за капацитет под формата на стратегически резерв на стойност 150 млн. евро. Мярката има за цел да осигури баланс между търсенето и предлагането на електроенергия през периодите на върхово потребление във Финландия. Пиковете в потреблението обикновено настъпват през зимните месеци като се влияят от външната температура и продължителността на застудяването. Това се казва в съобщение на ЕК.

Механизмите за капацитет имат важна роля за гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия. Стратегическият резерв е вид механизъм за капацитет и трябва да бъде създаден в съответствие с изискванията на Регламента за електроенергията.

Мярката за стратегически резерв, която ще бъде в сила до 2032 г., ще подпомага: мощности за производство на електроенергия; активно управление на потреблението на енергия; мощности за съхранение на електроенергия с цел да се гарантира наличност, когато балансът между търсенето и предлагането може да бъде изложен на риск от недостиг.

Мощностите, финансирани чрез мярката, няма да участват на пазарите на електроенергия за периода на стратегическия резерв като по този начин се ограничава изкривяването на тези пазари.

Проектите, които ще се възползват от помощта, ще се избират чрез прозрачен и недискриминационен процес на конкурентни търгове, в които ще се отчита размерът на помощта за MW капацитет, като се вземат предвид и техническите и екологичните аспекти, като гъвкавост на блоковете и емисии на CO2.

Становище на ЕК относно финландския механизъм за стратегически резерв е, че мярката ще има "стимулиращ ефект", тъй като бенефициентите не биха продължили да експлоатират съществуващите мощности или да инвестират в допълнителни мощности в същата степен без финансово подпомагане.

Помощта е в съответствие със съответните разпоредби относно механизмите за капацитет и стратегическите резерви, включени в Регламента за електроенергията. 

Финландският стратегически резерв е първият механизъм за капацитет, оценен съгласно Насоките за държавна помощ за климата, опазването на околната среда и енергетиката от 2022 г., се казва още в съобщението на ЕК.

За повече подробности вижте тук.

     
Източник: ЕК, Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   механизъм за капацитет   Насоки за държавна помощ   доставки на електроенергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Инвестиции

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...