Powerindustry Bulgaria  

Топлофикация Враца инвестира в технология за производство на енергия от биомаса

В условията на постоянно растящи цени на въглеродните емисии и природния газ на световните пазари, Топлофикация Враца се насочва към търсене на решения за заместване на скъпите основни горива с по-евтини и по-екологични алтернативи. В напреднала фаза е изпълнението на проект за използване на биогориво. Инвестицията е за реконструкция на водогреен котел за изгаряне на биомаса в отоплителна централа "Младост". Монтажните дейности са предвидени за летния период по време на плановите ремонти в топлофикационното дружество.
 
Очаква се с прилагане на новата технология през новия отоплителен сезон да се намали и зависимостта от природния газ.
 
По думите на директора на Топлофикация Враца – инж. Радослав Михайлов, биомасата е екологично гориво и нейната употребата ще има положително въздействие както за намаляване на замърсяването на околната среда, така и за задържане на цената на топлинната енергия. В повечето случаи като суровина се използва обикновена слама или пелети от слънчогледови или оризови култури. Биомасата е значително по-евтина от природния газ и използването й ще доведе до икономии за дружеството, а това ще се отрази и на цената на топлинната енергия за крайния потребител.
 
"Не на последно място трябва да се има предвид, че биомасата е сред горивата, чието използване се насърчава от Европейския съюз във връзка със Стратегията 2050 и постигане на целите за нулеви емисии", посочва още инж. Михайлов. В редица големи европейски градове биомасата се използва като част от горивния микс за производството на зелена енергия за централно парно отопление и топла вода.

     
Източник: Топлофикация Враца; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ТЕЦ Враца   енергия от биомаса   екологични горива  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Инвестиции

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...