Powerindustry Bulgaria  

Обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис

05.05.2022   |   Браншови акцент
 

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков обявиха старта на изграждането на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. 

Началото на изграждането на проекта, който се развива от компанията Gastrade, беше дадено на специална церемония в Гърция. LNG терминалът значително ще допринесе за плавния енергиен преход и за енергийния плурализъм на този регион. Съоръжението е с технически капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м на година и ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км. По този начин регазифицираният LNG ще може да достига до пазарите на Гърция и България и по-широкия регион – Румъния, Сърбия и Северна Македония и др., с перспектива за доставки и към Украйна.

Изграждането и експлоатацията на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис ще засили стратегическата роля на Гърция като енергиен център за по-широкия регион на Югоизточна Европа и ще предложи алтернативни източници и маршрути за доставка на газ за региона, повишавайки енергийната сигурност на доставките и енергийната автономия в период на големи предизвикателства.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 60% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м на година. Финалното инвестиционно решение за терминала при Александруполис е включено и финансирано по линия на гръцката Оперативна програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014 – 2020" (EPAnEK) с публични разходи в размер на 166,7 милиона евро.

     
Източник: Газтрейд

Ключови думи: Газтрейд   Gastrade   LNG   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
 
реклама
Тристан 02 ООДЕнерджи ИНФО БГ
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесРеализацииИнвестицииВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...