Powerindustry Bulgaria  

Обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис - 05.05.2022

05.05.2022   |   Начало»Инвестиции
 

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков обявиха старта на изграждането на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. 

Началото на изграждането на проекта, който се развива от компанията Gastrade, беше дадено на специална церемония в Гърция. LNG терминалът значително ще допринесе за плавния енергиен преход и за енергийния плурализъм на този регион. Съоръжението е с технически капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м на година и ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км. По този начин регазифицираният LNG ще може да достига до пазарите на Гърция и България и по-широкия регион – Румъния, Сърбия и Северна Македония и др., с перспектива за доставки и към Украйна.

Изграждането и експлоатацията на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис ще засили стратегическата роля на Гърция като енергиен център за по-широкия регион на Югоизточна Европа и ще предложи алтернативни източници и маршрути за доставка на газ за региона, повишавайки енергийната сигурност на доставките и енергийната автономия в период на големи предизвикателства.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 60% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м на година. Финалното инвестиционно решение за терминала при Александруполис е включено и финансирано по линия на гръцката Оперативна програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014 – 2020" (EPAnEK) с публични разходи в размер на 166,7 милиона евро.

     
Източник: Газтрейд

Ключови думи: Газтрейд   Gastrade   LNG   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ
Последно от Инвестиции
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...