Powerindustry Bulgaria  

Обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков обявиха старта на изграждането на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. 

Началото на изграждането на проекта, който се развива от компанията Gastrade, беше дадено на специална церемония в Гърция. LNG терминалът значително ще допринесе за плавния енергиен преход и за енергийния плурализъм на този регион. Съоръжението е с технически капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м на година и ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км. По този начин регазифицираният LNG ще може да достига до пазарите на Гърция и България и по-широкия регион – Румъния, Сърбия и Северна Македония и др., с перспектива за доставки и към Украйна.

Изграждането и експлоатацията на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис ще засили стратегическата роля на Гърция като енергиен център за по-широкия регион на Югоизточна Европа и ще предложи алтернативни източници и маршрути за доставка на газ за региона, повишавайки енергийната сигурност на доставките и енергийната автономия в период на големи предизвикателства.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 60% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м на година. Финалното инвестиционно решение за терминала при Александруполис е включено и финансирано по линия на гръцката Оперативна програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014 – 2020" (EPAnEK) с публични разходи в размер на 166,7 милиона евро.

     
Източник: Газтрейд

Ключови думи: Газтрейд   Gastrade   LNG   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Инвестиции
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...